Antlara dental whatsapp

Periodontoloji Antalya
Diş Eti Çekilmesi ve Diş Eti Hastalıkları Tedavileri Nasıl yapılır?

Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği - Lara, Antalya.

Diş eti hastalıkları tedavisi nedir? Antalya'da diş eti hastalıkları - periodontoloji tedavisi için nelere dikkat edilmelidir?

Diş eti hastalıkları, dişleri çevreleyen ve destekleyen diş eti ve kemiğin enfeksiyon ve iltihaplanmasının bir sonucudur. Diş eti hastalıkları, periodontal hastalıklar olarak da bilinir ve çoğu zaman ağrısız bir şekilde başladığı için farkına varmak zor olabilir. Küçük diş eti kanalamaları dahi önemli periodontal hastalıklara sebep olabilir. Bunun için düzenli olarak diş kontrolüne gitmek, diş eti sağlığınızı korumanızda önemli bir etkendir.

Periodontoloji, dişleri çevreleyen dokular, iltihabi hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır. Ağız ve diş sağlığını korumada önemli yeri vardır.

Periodontoloji-Diş Eti Hastalıkları ve Diş Eti Çekilmesi, Antalya

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları, dişlerin sağlıklı bir şekilde tutunmasını sağlayan diş etlerinin iltihaplanması veya kaybına neden olan hastalıklardır. Diş eti hastalıkları, çoğu zaman ağrısız bir şekilde başladığı için farkına varmak zor olabilir.

Küçük diş eti kanalamaları dahi önemli periodontal hastalıklara sebep olabilir. Bunun için düzenli olarak diş kontrolüne gitmek, diş eti sağlığınızı korumanızda önemli bir etkendir. Tüm diş eti şikayetleriniz ve kontrolleriniz için Antlara Dental’i tercih ederek, ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nelerdir?

Diş eti hastalıkları, dişleri çevreleyen ve destekleyen diş eti ve kemiğin enfeksiyon ve iltihaplanmasının bir sonucudur. Bu hastalık türü, periodontal hastalıklar olarak da bilinir. Hastanelerin periodontoloji bölümlerinde tedavi edilir. Diş eti hastalıklarının en yaygın olanları ise şunlardır:

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nelerdir? Antalya

Gingivit

Gingivit periodontal hastalıklar, diş etlerinde oluşan bakterilerin çoğalması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Gingivitte diş etleri kırmızılaşır ve şişer. Bu hastalık genel düzenli olarak dişlerini fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan kişilerde görülür.

Periodontit:

Periodontit, diş eti iltihabının derinleşmesi sonucu oluşan bir diş eti hastalığıdır. Periodontit, diş boşluğu olanlarda dişlerin kaymasına ve düşmesine neden olabilir.

Abses:

Abses, diş etlerinde oluşan bakterilerin çoğalması sonucu ortaya çıkan bir diş eti hastalığıdır. Abses belirtileri genellikle diş eti ağrısı ve şişkinliği olarak görülür Buna ek olarak yüz şişliğine de sebep olabilir.

Diş Eti Çekilmesi:

Diş eti çekilmesi, diş etlerinde oluşan iltihap ve boşluklar sebebiyle diş etlerinin çekilmesine neden olan bir diş eti hastalığıdır. Dişlerin kaymasına ve düşmesine sebep olabilir.

Diş Eti Hastalıkları Neden Olur?

Diş eti hastalıkları, diş etlerinde oluşan bakterilerin çoğalması ve diş etlerinde plak oluşması sonucu ortaya çıkar. Plak, içerisinde bakteriler bulunan bir maddedir. Oluşmasının en büyük nedenlerinden biri yetersiz ağız bakımıdır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması, diş etlerinde bulunan bakterilerin çoğalmasına ve diş etlerinde plak oluşmasına neden olur.

Dişleri düzenli fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmak diş eti hastalıklarını önleme konusunda oldukça etkili bir rol oynar. Ayrıca diş eti hastalıklarına sebep olan bir dizi risk faktörü bulunur. Sigara kullanımı diş eti hastalıklarını tetiklediği gibi tedavilerin etkisini de azaltır.

Diyabet, hormonal değişiklikler ve genetik yatkınlık ise diş eti hastalıklarının diğer nedenleri arasındadır. Düzenli olarak diş eti hastalıkları uzmanı gözetiminde kontroller ile diş eti hastalıklarınızın önüne geçebilirsiniz.

Ücretsiz Randevu - Diş Eti Hastalıkları

Antalya'da siz de diş eti hastalıkları alanında tedavi olmak için aşağıdan ücretsiz randevu oluşturabilirssiniz.
20+ yıl diş tedavileri tecrübesi ve profesyonel hasta hizmetleri.

Ücretsiz Randevu

Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti hastalıkları belirtileri, diş etlerinde oluşan iltihap ve boşluklar sebebiyle ortaya çıkar. Genel olarak periodontal hastalıkların belirtileri şunlardır:

    1. Diş Eti Şişmesi:

    İltihap sonucunda diş etleri kızarır ve şişer.

    2. Ağrı Olması:

    Diş etlerinde oluşan iltihap, diş etlerinin ağrılı olmasına neden olabilir.

    3. Dişlerin Çevresinde Oluşan Boşluklar:

    İltihap ve boşluklar, dişlerin çevresinde oluşan boşlukları derinleştirebilir. Bu durum dişlerin kaymasını veya düşmesini tetikler.

    4. Tıkanıklıklar:

    Diş etlerinde oluşan iltihap, diş etlerinde tıkanıklıkların oluşmasına neden olarak diş etlerinde bulunan iltihabı artırabilir.

    5. Yüzde Şişlikler:

    İltihaba bağlı olarak yüzde şişlikler oluşabilir.

    6. Kanama:

    Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinin kanaması diş eti hastalığı belirtisi olarak kabul edilir.

    7. Ağız Kokusu:

    Diş etlerinde oluşan iltihap, ağızda bir koku oluşmasına neden olabilir.

    8. Dişlerin Kayması ve Düşmesi:

    İlerlemiş diş eti hastalıklarında daha sık görülen bu durum iltihaba bağlı olarak oluşan boşluklardan kaynaklanır.

    9. Dişlerin Hareketliliğinin Artması:

    Diş etlerinde oluşan iltihaplar ve boşluklar, dişlerin çevresindeki kemik ve dokuları zayıflatır ve bu durum dişlerin hareketliliğinin artmasına neden olabilir.

Diş Eti Hastalığına Ne İyi Gelir?

Diş eti hastalığında, diş hekimine müracaat edilerek tedavi edilmesi en etkili yöntemdir. Diş hekiminin uygulayacağı tedavi yöntemi, hastalığın seyrine ve şiddetine göre değişebilir. Bunun yanında bireysel olarak mütaekip maddelerde yer alan hususlara dikkat edilmesi önemlidir.

Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı:

Diş eti hastalığına karşı en etkili korunma yöntemlerinden biri, diş fırçalama ve diş ipi kullanımıdır. Bu yöntemler sayesinde, diş etlerinde bulunan bakterilerin çoğalması engellenir ve hastalığın oluşması önlenir.

Düzenli Kontrol:

Diş eti hastalığının erken teşhis edilmesi, tedavisinin daha kolay olmasını sağlar. Bu nedenle, diş kliniği veya hekimine düzenli olarak müracaat etmek diş eti hastalığının oluşma ihtimalini azaltır.

Sağlıklı Beslenme:

Sağlıklı bir diyet, diş eti hastalığının oluşma ihtimalini azaltabilir. Özellikle, süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum kaynaklarının tüketilmesi diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlar. Ayrıca, fındık, ceviz gibi yağlı tohumların tüketimi de diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Stres:

Stres, diş eti hastalığının oluşma ihtimalini artırabilir. Bu nedenle, stres azaltıcı yöntemlerin uygulanması hastalık oluşma ihtimalini azaltabilir.

Sigara ve Alkolden Kaçınma:

Düzenli sigara ve alkol tüketimi diş ve diş eti hastalıklarını tetikleyebilir.

Ağız Bakım Ürünlerinin Kullanımı:

Ağız ve diş sağlığına faydalı olan pek çok ağız bakım ürünü vardır. Bu ürünleri düzenli olarak kullanmak, ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Sonrası Antalya

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti hastalıkları tedavisi, hastalığın evresine, önceki tedavilere nasıl tepki vermiş olabileceğinize ve genel sağlığınıza bağlı olarak çeşitli şekillerde uygulanabilir. Kapsamlı bir periodontal değerlendirmeden sonra, tedavi önerileri cerrahi olmayan tedavilerden cerrahi prosedürlere kadar uzanır. Cerrahi olmayan yaklaşımlar bakteri üremesini kontrol eder. Cerrahi prosedürler ise dişleri çevreleyen ve destekleyen dokuları eski haline getirir.

Diş eti hastalıklarında cerrahi olmayan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

Profesyonel Diş Temizliği:

Diş hekiminiz diş yüzeyinde biriken ve sertleşen plak ve tartarı temizler.

Ölçeklendirme ve Kök Düzeltme:

Sertleşmiş plak ve tartar, diş eti çizgisinin üstünden ve altından kazınır. Ayrıca diş kökündeki pürüzlü noktalar da düzleştirilir.

Diş eti hastalıklarında cerrahi olan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

Flep Ameliyatı:

Bu işlem sırasında diş etleri geriye doğru kaldırılır ve tartar çıkarılır.

Kemik Grefti:

Kemik grefti tedavisinde sentetik kemiğinizin veya bağışlanmış kemiğinizin parçaları kullanılır. Greftler, tahrip edilen bölgelerde kemiğin yerini alır ve kemiğin yeniden büyümesine yardımcı olur.

Yumuşak Doku Grefti:

Yumuşak doku grefti, ince diş etlerini güçlendirir veya diş etlerinin çekildiği yerleri doldurur. Çoğunlukla ağzın çatısından alınan aşılanmış doku daha sonra yerine dikilir.

Kemik Cerrahisi:

Kemik cerrahisi, orta ve ileri kemik kaybı nedeniyle kemikteki sığ kraterleri düzeltir. Flep ameliyatından sonra diş çevresindeki kemik kraterleri küçültecek şekilde yeniden şekillendirilir. Bu, bakterilerin toplanmasını ve büyümesini zorlaştırır.

Diş Eti Hastalıkları - Periodontoloji Tedavileri Sık Sorulan Sorular

Periodontoloji - Antalya

Diş eti hastalıklarına hastanelerdeki periodontoloji yani diş hastalıkları bölümü bakar. Bunun yanı sıra özel diş polikinlikleri de diş eti hastalıklarıyla ilgilenir.

Periodontitis bulaşıcı değildir ancak diş etlerinde oluşan iltihap sebebiyle bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Periodontitisin tedavi edilmediği durumlarda diş etlerinde oluşan iltihaplar ise bulaşıcı olabilir.

Diş etleri kanser yapabilir ancak bu durum oldukça nadirdir. Diş eti kanseri, diş etlerinde bulunan hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluşan bir kanser türüdür. Buna ek olarak diş eti hastalığı kanser belirtisi olarak yoğun diş eti kanamaları gösterilebilir.

Periodontitis; diş ve dişi destekleyen dokuların (periodontal ligament, sement, alveol kemiği) yıkımıyla karakterize iltihapsal bir hastalıktır. Diş eti iltihabı alveol kemiğine (çene kemiği) kadar ilerlemiştir. Periodontitisin temel nedeni bakteri plağıdır ve mekanik olarak tedavi edilebilir. Ancak genetik, çevresel ve sistematik faktörler de hastalığın oluşmasında etken olabilir. Sistemik faktörler içinde diabet, kalp damar hastalıkları, epilepsi, down sendromu, AIDS, kan hastalıkları sayılabilir.

Kliniğimizde oral hijyen eğitiminin verilip doğru fırçalama yöntemlerinin oluşturulması yanında diş eti hastalığının yaygınlığı ve derecesine göre:

  • Detetraj (diş taşı temizliği)
  • Küretaj (diş eti hastalığına bağlı dişlerde oluşan diş eti ceplerinin tedavisi)
  • Kök yüzeyi düzleştirilmesi (diş eti hastalığına bağlı kök yüzeylerine kadar oluşmuş tartar, bakteri plağı eliminasyonu)
  • Diş eti kaydırma ve flap operasyonları (tek dişte oluşmuş diş eti çekilmesinin komşu dişlerin üzerinde bulunan sağlıklı diş etiyle kaydırlıp bu bölgenin kapatılması ve düzeltilmesi)
  • Serbest diş eti grefti-bağ dokusu yerleştirilmesi (çekilmiş diş etlerinin fonksiyonel ve estetik amaçlı bağ dokusuyla kapatılması ve düzeltilmesi)
  • Gingivektomi/gingivoplasti (diş etlerinin estetik ve fonksiyonel olarak kesilmesi veya eklenmesine bağlı olarak yapılan tedavi) gibi periodontolojinin alanına giren tüm tedaviler yapılmaktadır.

Periodontitis, diş etlerinin iltihabının derinleşmesine bağlı olarak gelişen bir diş eti hastalığıdır. Halk arasında diş eti çekilmesi olarak da adlandırılır. Diş eti çekilmesi tedavisi süresince diş hekimleri genellikle diş etlerini temizleyip iltihabın kaynağını kurutur. Periodontitis tedavisinin amacı, diş etlerinin sağlıklı bir şekilde yeniden yapılandırılmasıdır.

Diş eti hastalıkları tehlikelidir çünkü diş etlerinde oluşan iltihaplar dişlerin kaymasına ve düşmesine sebep olur. Ayrıca diş etlerinde oluşan iltihaplar, vücutta genel sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, ağızda oluşan iltihap zamanla kalp kapakçıklarında da iltihaplanmaya sebep olabilir.

Diş eti hastalıklarının önlenmesi konusunda iki önemli adım kombine olarak yaşam boyu sürdürülmelidir. Bunlar:

  • Düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlığı ve ağız hijyeninin optimumda tutulmasının sağlanması.
  • 6 ayda bir düzenli olarak diş hekiminin kontrolünde tartar temizliği ve diş eti bakımının yapılması.

Peridontoloji diş ve diş etlerinde meydana gelen tüm rahatsızlıkları gidermek üzere, sağlıklı diş etlerinin devamlılığı için kurulmuş bir diş hekimliği dalı olmakla beraber estetik ve kozmetik amaçlı diş etleri operasyonlarının da yapıldığı bir hekimlik dalına dönüşmüştür.

İletişim Platformları

Antlara ile iletişime geçmenin üç basit yolu.

Ne zaman ve nasıl ihtiyacınız olursa olsun. Doğru tedaviyi bulmak için yardıma mı ihtiyacınız var? Kliniğinizde ilk değerlendirme veya randevu için bize resimler gönderin.

Diş Sağlığınızı ve gülüşünüzü önemsiyoruz.

Antalya / Lara'da bulunan tam teşekküllü Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

İletişim Formu