Antlara dental whatsapp

Diş Eti Şişmesi Neden Olur? Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?
Priodontoloji Antalya

Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği - Lara, Antalya.

Diş eti şişmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak kendini gösteren yaygın karşılaşılan ağız sağlığı sorunlarından biridir. Çoğu zaman arka diş eti şişmesi olarak görülen bu durum kendini farklı şekillerde de gösterebilir. Şişlik, kızarıklık ve kanama bu rahatsızlığın belirtilerindendir ve bunun gibi durumlarda tedavi için zaman kaybedilmeden bir diş hekimine muayene olunmalıdır.

Sık rastlanan diş eti rahatsızlıklardan biri olan diş eti şişmesi neden olur? belirtileri nelerdir, nasıl geçer? ve çok daha fazlasını sizler için kaleme aldık. Keyifli okumalar.

Diş Eti Şişmesi Neden Olur? Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer? Priodontoloji Antalya

Diş Eti Şişmesi Nedir?

Diş eti şişmesi diş iltihabı ya da daha farklı nedenlere bağlı olarak kendini gösteren şişlikleri tanımlar. Ağız ve diş sağlığı denildiğinde akıllara ilk gelen hastalık türü diş etlerinin şişmesidir.

Bu rahatsızlıklar herkeste aynı şiddette seyretmeyebilir. Bazı kişiler dişlerinde meydana gelen şişliğe rağmen gündelik işlerini yapmaya devam ederken bazı kişiler için aynı durum geçerli değildir.

Genellikle ağız ve diş bakımının yeterli seviyede yapılmadığı durumlarda ortaya çıkan bu rahatsızlığa karşı önlem almak adına kişinin düzenli olarak diş ve ağız bakımını yapması oldukça önemlidir. 

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Sadece diş eti hastalıkları değil hemen hemen bütün hastalık türlerinin oluşmasında birden çok etken rol oynayabilir. Genel çerçevede birçok uzman, diş eti şişmesinin aslında kaynak bir hastalık olmadığını, tam aksine kaynak hastalığın yan etkilerinden biri olduğu görüşündedir. Diş eti şişmesinin nedenlerini başlıklar halinde şöyle sıralanabilir;

    Diş Eti Şişmesi Yetersiz Ağız ve Diş Bakımı Nedeni ile Olabilir.

    Diş eti şişmesi konusunda ilk sırayı yetersiz yapılan ağız ve diş bakımı alır. Düzenli olarak bakımının yapılmaması, özellikle yemeklerden sonra dişlerin uygun şekil ve sürede fırçalanmaması bakterilerin diş aralarına yerleşmesine ve devamında şişlik oluşmasına sebebiyet verir.

    Diş eti şişmesi sorunlarına karşı, düzenli ve doğru ağız ve diş bakımı rutini oluşturmak, dişleri fırçalamak, diş ipi ve ağız bakım suyu gibi ürünleri kullanmak önemlidir. Sadece diş eti şişmesi değil bütün ağız ve diş hastalıklarının önlenmesinde en önemli adımlardan birisi doğru ve düzenli yapılan ağız ve diş bakımı rutinidir.

    Diş Eti Şişmesi Yanlış Beslenme Nedeni ile Olabilir.

    Beslenme bozuklukları özellikle çocuklarda diş eti şişmesi rahatsızlığına yol açan ana etmenlerden biridir. Özellikle vücudumuzda B ve C vitamini eksikliği söz konusu ise bu durumda rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimali artacaktır. 

    C vitamini; bünyemizi birçok hastalıklara karşı korumasının ve bağışıklık sistemimizi desteklemesinin yanısıra diş ve diş eti sağlığı içinde kritik bir öneme sahiptir. C vitamini diş ve diş etlerinin yenilenmesi sürecinde önemli bir rol oynar.

    Buna ek olarak, vücuda alınan C vitamini oranı standartların altında seyrederse iskorbüt hastalığı riski ortaya çıkar. Bu hastalık kansızlığa neden olabileceği gibi, diş etlerinizin şişmesine de yol açabilir. 

    Diş Eti Şişmesi Kullanılan İlaçlar Nedeni ile Olabilir.

    İlaç kullanımı da diş etlerinin şişmesine neden olan etmenler arasında yer alır. Yeni bir ilaç kullanılmaya başlandığı zaman çok sık görülen diş eti şişmeleri, aslında kullanılan ilacın yan etkilerinden birisidir.

    Diş eti Şişmesine Neden Olan İlaçlar? Antalya

    Bu yüzden kullanılan ilaç her ne olursa olsun, öncesinde prospektüsünde yer alan yan etkileri öğrenmek ve buna uygun olarak devam etmekte fayda vardır. Ayrıca ilaç kullanımına bağlı olarak diş etinde şişme meydana geldiği durumlarda, potansiyel sorunlara karşılık ilacı veren doktor ile görüşülmesi gerekir. 

    Diş Eti Şişmesi Hamilelik Nedeni ile Olabilir.

    Hamilelik dönemi, diş eti şişmesinin sık yaşandığı dönemlerin başında gelir. Hamilelikte diş eti şişmesi pek çok kadının karşılaştığı yaygın yan etkiler arasında bulunur. Hamilelik döneminde kadınların bünyesinde oluşan kapsamlı hormonal değişimler; vücudun farklı alanlarında olduğu gibi diş etlerinde de etkisini göstererek bu bölgedeki kan akışı hızı ve hacminde önemli değişiklikler meydana getirir. Bu değişimin neticesi hamilelikte diş eti şişmesi olarak karşımıza çıkar.

    Diş Eti Şişmesi Enfeksiyon Nedeni ile Olabilir.

    Enfeksiyon genel olarak mantar, virüs veya bakteri kaynaklı ortaya çıkan bir hastalık nedenidir. Böyle durumlarda vücuda yayılmakta olan enfeksiyondan diş etlerinizin de etkilenmesi mümkündür.

    Birçok insanı etkisi altına almış bir salgın türü veya antibiyotik kullanımını gerekli kılacak oranda grip gibi hastalıklara yakalanmak, diş eti bölgesinde şişkinliklerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Ancak burada uygulanacak doğru diş tedavisi ile dişlerde oluşan şişliklerin zamanla azalması ve eski sağlıklı haline dönmesi mümkündür. 

    Diş Eti Şişmesi Farklı Ürün Kullanımı Nedeni ile Olabilir.

    Birçok insan özellikle ağız ve diş bakımında kullandığı ve alıştığı ürünleri veya markaları kolay kolay değiştirmeyi tercih etmez. Bununla beraber misafirlik, tatil gibi bazı durumlarda kullanmakta olduğunuz diş macunu, fırçası veya ipini değiştirmek durumunda kalabiliriz.

    Yapılacak bu değişikliklerin diş eti şişmesine neden olması olasıdır. Marka değişimi ile diş etlerin yeni ürünlere karşı tepkime gösterebilir. Marka değişikliği durumunda siz de benzer sorunlarla karşılaşıyorsanız, eski markanıza dönmenizi, veya aynı özelliklerde bir ürün tercih etmeniz tavsiye edilir.

Diş Eti Şişmesi Belirtileri Nelerdir? Antalya

Diş Eti Şişmesi Belirtileri Nelerdir? Antalya

Genel çerçeveden bakıldığında, diş eti şişmesi hemen hemen herkesin şikayetçi olduğu sorunlardan birisidir. Birbirinden farklı belirtiler ile kendini gösteren bu diş eti rahatsızlığı, kişinin ağız genelinde ağrı hissi yaşamasına neden olur. Diş eti şişmesi belirtileri;

  • Diş etlerinin bir veya birden çok bölgesinde beliren şişlik durumu,
  • Diş etlerinde meydana gelen kızarıklıklar,
  • Konuşma, yemek yeme ve ağzı hareket ettirme esnasında zorlanma yaşanması,
  • Diş etlerinde kanama,
  • Şişliğin bulunduğu alanlarda beyaz renkli iltihap görünümü.

Diş Eti Şişmesi Neyin Belirtisi?

Hamilelik, ergenlik, menopoz ve regl sırasında meydana gelen hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak diş etleri daha hassas bir hale gelir. Eğer kişinin ağız hijyeni yeterince iyi değilse, yaşanan hormonal değişiklikler diş eti şişmesini kolaylaştırır. 

Bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkisi bulunan hastalıklar (HIV, kanser vb.) diş eti şişmesi veya bu bölgede başka rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Aynı şekilde vücudumuzun kan şekeri seviyesini olumsuz etkilediğinden dolayı, diyabet hastalığından muzdarip kişilerde başta periodontal hastalık ve çürük olmak üzere enfeksiyonların gelişimine karşı daha hassastırlar.  

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Antalya

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Antalya

Diş eti şişmesi sorununun akut olarak devam etmesi veya sık sık ortaya çıkması tedaviyi gerekli kılan durumların başında gelir. Bir seferlik veya tekrar etmeyen durumlar haricinde rahatsızlık bir iki haftadan uzun sürüyor ise bu durumda tedavinin yapılması veya gerekli tedbirlerin alınması için ağız ve diş kliniği ilk fırsatta ziyaret edilmelidir. Diş doktorunun yapacağı ilk işlem; şişliğe sebebiyet veren sorunun bulunması ve bu sorunun ortadan kaldırılması olacaktır. 

Diş eti şişmesi için ilaç denildiğinde doktorlar hastalarına genel olarak ağız gargaraları reçete eder. Ayrıca gargaradan bağımsız olarak ağız ve diş bakımını sağlamak da diş eti şişmesinde kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.

İmplant sonrası diş eti şişmesi de kişilerin sıkça karşılaştığı durumlar arasında bulunur. Zira çene kemiğinde implant tedavisi için açılan yuva, orada bir travmaya yol açar.  ilgili bölgeye buz kompresi yaparak hastanın ağrısı azaltılmaya çalışılır.

20’lik diş eti şişmesi ise çenede yer olmadığı zaman kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Perikoronit olarak da anılan bu duruma çoğu zaman besin birikmesi de neden olarak şişkinliğe yol açar. Bu durum karşısında uygulanabilecek en etkili çözüm ise ilgili dişi çekmektir.

Yemek yerken çiğneme gücünün odağı olan alt diş eti şişmesi durumunda kişilerin zorlu anlar yaşaması olasıdır. Bu yüzden ağız bakımının önerilen şekillerde yapılması ve günlük olarak gerekli hijyenin sağlanması diş etiyle ilgili tüm hastalıkların önüne geçilmesi adına önem arz eder. 

Evde Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Potansiyel olarak riski bulunsa da diş eti şişliği ve ağrısı evde uygulanabilen basit yöntemler ile olumlu sonuçlar verebilir.  Soğan, sarımsak veya karanfil yağı gibi antiseptik etkiye sahip bitki, ot veya yağlardan faydalanılması rahatsızlığın dindirilmesi adına etkili olacaktır. Ancak herhangi bir uygulama öncesinde diş doktorunuzu görmeniz ve olası yan etkiler hakkında bilgi almanız önemlidir. 

Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?

Uygun plak kontrolü uygulandığında hemen hemen birçok kişide diş eti iltihabının tersine çevrildiği gözlemlenmiştir. Uygun plak kontrolü 6 ayda bir profesyonel diş temizliği,  düzenli ve doğru diş fırçalama ile diş ipi kullanımından meydana gelir.

Uzmanlar diş eti şişmesi için ilaç olarak hastalarına gargarayı önerir. Zira antibakteriyel gargaralar sadece diş etlerindeki şişkinliği önlemekle kalmaz, aynı zamanda ağız kokusu ve plakla da savaşır. 

Çocuklarda Diş Eti Şişmesi

Çocuklarda diş eti şişmesi durumunda diş hekimi kontrolü, rahatsızlığın ilerleyip ağız geneline yayılmaması adına çok önemli bir yere sahiptir. Çocuklarda diş eti şişmesine engel olmak adına çocukların erken yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması oldukça önemlidir.

Bunun yanında, çocuklarda rahatsızlığın görülmesindeki temel nedenlerden biri olan şeker ve çikolata gibi abur cuburların aşırı tüketilmesinden uzak durulması yine buna ek olarak kalsiyum bakımından zengin, sağlıklı besinlerin teşvik edilmesi doğru bir alışkanlık şekli olacaktır.

Hamilelikte Diş Eti Şişmesii Antalya

Hamilelikte Diş Eti Şişmesi 

Hamilelikte diş eti şişmesi çoğu zaman vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler ile ilişkilidir. Hamilelik sürecine giren kadınların, bu süreci en iyi şekilde atlatmak adına genel ağız ve diş bakımlarına özel olarak dikkat etmeleri önemlidir.

Yine bu dönemde kadınların, sigara ve alkolden uzak durması, bunun yanında daha sağlıklı bir beslenme rutini edinmesi de ağız ve diş sağlığı sorunlarının önlenmesi adına yapılması gereken önemli adımlardır.

Diş Eti Şişmesi Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Stresten diş etleri şişer mi?

Günümüzde insanlar arasında oldukça yaygın olan stres duygusu diş etleri üzerinde şişkinliğe neden olabilecek etkilere sahiptir. Hatta başlangıçta diş eti şişmesiyle başlayan bu durum ilerleyen zamanlarda ciddi rahatsızlıklara da yol açabilir.

Tuzlu su diş eti şişmesine iyi gelir mi?

Diş etlerinizde hijyen ve iltihaplanma problemlerinden şikayetçiyseniz tuz, karbonat veya sirke gibi ürünlerden yardım alabilirsiniz. Tuz, sirke gibi ürünler ile yapılan karışımlarla ağız gargarası yapmak, ağız içerisinde bulunan bakteri ve mikropların yok edilmesini sağlayarak hissettiğiniz ağrının hafiflemesine neden olacaktır.

Diş eti iltihabı kaç günde geçer?

Çoğu zaman birkaç gün ile sınırlı kalan bu rahatsızlık türü, ağız hijyeni sağlandığı sürece herhangi bir tedavi yöntemine ihtiyaç duymaz. Ancak iltihabın büyüklüğüne bağlı olarak 4-5 günden daha uzun süren vakaların diş hekimlerine başvurmaları gerekir. 

Diş eti iltihabı patlatılır mı?

Bireysel olarak diş eti iltihabına müdahale edilmesi tavsiye edilmez. Bunun yerine uzman diş hekiminden yardım almanız, daha sağlıklı bir tercih olacaktır. 

Diş eti şişmesi tedavisi başta olmak üzere ağız ve diş sağlığına dair bütün problemlerin giderilmesi için https://www.antlaradental.com/iletisim sayfası üzerinden ücretsiz randevu alabilir, görüş ve şikayetlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. 

İletişim Platformları

Antlara ile iletişime geçmenin üç basit yolu.

Ne zaman ve nasıl ihtiyacınız olursa olsun. Doğru tedaviyi bulmak için yardıma mı ihtiyacınız var? Kliniğinizde ilk değerlendirme veya randevu için bize resimler gönderin.

Diş Sağlığınızı ve gülüşünüzü önemsiyoruz.

Antalya / Lara'da bulunan tam teşekküllü Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

İletişim Formu